Terug

Nieuws

Boelens de Gruyter levert brouwerij en proeflokaal Poesiat & Kater op

dinsdag 11 april 2017

Publieke gebouwen van stedelijk ontwikkelingsplan Oostpoort afgerond

BOELENS DE GRUYTER LEVERT BROUWERIJ EN PROEFLOKAAL POESIAT & KATER OP

Publieke gebouwen van stedelijk ontwikkelingsplan Oostpoort afgerond

Amsterdam, 11 april 2017- Boelens de Gruyter heeft de huisvesting van brouwerij en proeflokaal Poesiat & Kater opgeleverd. De oplevering van het gebouw markeert de afsluiting van de herontwikkeling van publieke gebouwen in Amsterdam Oostpoort. Het gebouw van voormalig Oostergasterrein in Amsterdam dateert uit 1887 en is zeer grondig gerenoveerd.

Het gebouw was oorspronkelijk de ammoniakfabriek van de Oostergasfabriek en is ontworpen door B. J. Ouëndag, die als architect onder andere bekendheid verwierf met de uitbreiding van de Heinekenbrouwerij in Amsterdam en de Amsterdamse Bank aan het Rembrandtplein. Op het dak zijn nog de originele plofkappen te zien. Vanwege het explosiegevaar bij de ammoniakproductie werd het dak zo geconstrueerd dat de lamellen van de plofkappen in geval van een eventuele explosie zouden openslaan. Dit voorkomt dat de relatief dunne muren naar buiten zouden worden gedrukt. Dat de kappen nog behouden zijn is bijzonder, want die zijn in de loop der tijd van nagenoeg alle panden van zowel de Ooster- als de Westergasfabriek verwijderd.

 

Het gebouw is echter relatief kort in gebruik geweest als ammoniakfabriek. Reeds in 1925 maakten de Amsterdamse School architecten Jan de Meyer en J.M. van der Mey een ontwerp om de fabriek om te bouwen tot een dierenasiel. Het dierenasiel is maar liefst 80 jaar gevestigd geweest in het pand. Nadat het gebouw een paar jaar gekraakt is geweest door stichting Op de Valreep, kocht Boelens en Gruyter het gebouw voor het symbolische bedrag van €1,- en houden het na renovatie in eigen beheer. Zij hebben het pand grondig gerenoveerd. Poesiat & Kater heeft als huurder van het pand, in samenwerking met Berend van de Lans van ArchitecturePlus en Adam Marshall van Koelhuis Frigo, het gebouw verder ontwikkeld tot brouwerij en proeflokaal.

 

Binnen zijn de Polonceau-spanten van hout en staal behouden, de ramen zijn weer teruggebracht naar hun oorspronkelijke neo-gothische vorm en op de veel plekken zijn de oorspronkelijke bakstenen muren uit 1885 nog zichtbaar. De voormalige fabriek is omgebouwd tot een bierbrouwerij met proeflokaal. Door het maken van een entresol is er nu 160 m2 beschikbaar voor de nieuwe horecagelegenheid en in de nieuw aangebouwde glazen serre is de brouwerij gehuisvest. Aan de oost-zijde van het gebouw is een terras van 200m2 aangelegd.

Bob Sanders van Boelens de Gruyter: ‘Het is een uniek project voor ons geweest omdat er in dit geval veel belanghebbenden betrokken waren bij de ontwikkeling. Dankzij een goede en transparante communicatie met de omwonenden en de gemeente konden we voortvarend te werk gaan en staat er nu een prachtig pand dat recht doet aan de rijke historie van de omgeving. We zijn trots op het feit dat we met deze bijzondere ontwikkeling een nieuwe functie hebben kunnen geven aan dit karakteristieke gebouw.

Op donderdag 23 maart is de brouwerij officieel geopend.

Terug naar nieuws