Terug

Nieuws

Grootste canvas ter wereld op de Wibautstraat in Amsterdam

vrijdag 18 november 2016

Image

Boelens de Gruyter stelt gevel voormalige Hogeschool ter beschikking aan talentvolle kunstenaars

In februari en maart zal de voorkant van de voormalige Hogeschool aan de Wibautstraat in Amsterdam een ontwerp van een talentvolle kunstenaar tentoonstellen. Projectontwikkelaar Boelens de Gruyter heeft een wedstrijd in het leven geroepen om tot het ontwerp te komen dat wordt afgedrukt op het gigantische steigerdoek van ruim 1.600 m2 dat tot en met maart het gebouw omhult.

Alumni van de prestigieuze Rijksakademie zijn uitgenodigd een voorstel in te dienen voor dit kunstwerk van formaat. Een jury, waarin onder andere Eberhard van der Laan (Burgemeester van Amsterdam), Beatrix Ruf (directeur van het Stedelijk Museum) en Ronald Ockhuysen (hoofdredacteur Het Parool) zitting  nemen, bepaalt welk ontwerp de voorgevel zal sieren. Voor de kunstenaars op de shortlist en het uiteindelijke ontwerp stelt Boelens de Gruyter een geldprijs beschikbaar van €7.500,-.

Het ASR Dutch Core Residential Fund, eigenaar van de 162 appartementen die in het gebouw gerealiseerd worden, biedt de winnende kunstenaar aan een ontwerp te maken voor in de hal van het gebouw. Hiermee krijgt het kunstwerk ook een permanente plek.

Boelens de Gruyter City Art

Met de Boelens de Gruyter City Art prijs wil Boelens de Gruyter een podium bieden aan toptalent uit de kunst, dat zich in Amsterdam heeft kunnen ontplooien. Boelens de Gruyter was voorheen al betrokken bij de ontwikkeling van The Student Hotel in de Wibautstraat die in de volksmond ook wel ‘the Knowledge Mile’ wordt genoemd.

Directeur Maarten de Gruyter: ‘Op deze manier willen wij bijdragen aan de omgeving en daarmee de beleving van dit inspirerende gebied van de stad. Amsterdam staat altijd wel ergens gedeeltelijk in de steigers, op deze manier kunnen we van dit ongemak iets moois maken én een kans bieden aan kunstenaars.’

De Rijksakademie

De Rijksakademie is het synoniem voor de absolute top in de kunstsector. Namens Boelens de Gruyter heeft dit instituut voor talentontwikkeling hun alumni uit een ontwerpvoorstel in te dienen. Op 19 november wordt de shortlist bekendgemaakt door Het Parool. Op 10 februari onthult Eberhard van der Laan het definitieve ontwerp aan de Wibautstraat.

Els van Odijk, directeur Rijksakademie: ‘De uitnodiging van Boelens de Gruyter biedt een bijzondere kans aan kunstenaars die aan ons instituut verbonden zijn. De letterlijke omvang van het werk vormt een echte uitdaging. De openbare ruimte waarin het werk is te zien zorgt voor een breed en gevarieerd publiek. Met dit project geeft Boelens de Gruyter een mooi cadeau aan de stad.’

Grootste canvas ter wereld

Met een formaat van ruim 1.600 vierkante meter is dit podium voor de kunstenaar uniek in de hele wereld. Dit bijzondere formaat brengt een extra creatieve uitdaging met zich mee.

Naast de Rijksakademie en ASR Dutch Core Residential Fund hebben ook Het Parool en BlowUP media zich als partner verbonden aan het project van Boelens de Gruyter.

Terug naar nieuws