Terug

Nieuws

Hoe staat het met... Parooltoren/Trouwgebouw

zondag 25 januari 2015

Image

Het is aanpoten geblazen bij de Parooltoren en het Trouwgebouw. Alle 573 kamers moeten klaar zijn voor de studenten beginnen aan hun nieuwe studiejaar. Heijmans transformeert de voormalige redactiegebouwen tot studentenhotel. Halverwege de werkzaamheden geven uitvoerders Goos Juffer en Hylko Boes een update over de bouw van dit innovatieve hotelconcept.

"Tijd is de grootste uitdaging voor ons team. De winst zit hem vooral in het voortraject. Zonder een uitgekiende planning en logistieke slimheid krijgen we het nooit voor elkaar om 26 badkamers per verdieping per week op de exacte plek te krijgen", vertelt Hylko. "Als een geoliede machine worden volgens een vast patroon van badkamers – kozijnen – wanden, alle verdiepingen van boven naar beneden heringericht. Dat klinkt als een eenvoudig herhaaltrucje. “Enigszins waar, maar zijn de badkamers er op woensdag niet, dan moeten we enorm bijsturen. Dat geeft extra druk op de planning die we ons niet kunnen permitteren", bevestigt Goos. We liggen exact op schema en ons enthousiasme neemt steeds grote vormen aan naarmate de eindstreep nadert. Maar de bloemen ontvangen we pas bij de finish”, voegt hij er stellig aan toe.

Ritssluiting

Aan de gevel van de Parooltoren hangt een opvallend plateausysteem. Een uitsteeksteiger die de kant-en-klare badkamers, de kozijnen en de wandelementen per verdieping op de plek van bestemming brengt. “Daarvoor hebben we een ‘ritssluiting’ gemaakt in de gevel. De gedemonteerde betongevelplaten bewaren we op een ‘wasrek’, genummerd. Als het werk klaar is ritsen we de gevel weer dicht in de oorspronkelijke staat”, vervolgt Goos in huiselijke taal. “Op deze manier nemen we ook veel traffic weg in de gebouwen. Hier wordt namelijk binnenkort gestart met het ophogen van de begane grondvloer, als aansluiting op de te realiseren nieuwbouw tussen de Parooltoren en het Trouwgebouw”, vertelt Hylko.

Sfeer

Heijmans neemt in deze Design en Construct opgave ook de hele inrichting voor haar rekening. En dat is goed te zien. Van het laatste ophangwerk in de badkamers tot het inrichten van de twee gezamenlijke keukens die het studentenhotel per verdieping rijk is. De uitstraling is basic en industrieel. Zo is de Parool-gevel, die kenmerkend is voor veel Amsterdammers, op strenge eis van de Welstandscommissie, onaangetast gebleven. Goos: "En toch hebben we ze ervan weten te overtuigen om ‘2 voor 12’ lekdorpels in het ontwerp op te nemen.” Het nieuwe leidingwerk aan de plafonds moet zichtbaar zijn. “Niets wegmoffelen achter plafondplaatjes”, vervolgt hij lachend terwijl hij wijst naar de beugels die exact om de 1,50 meter moeten worden bevestigd.

Stilte

Terwijl de sloop van het binnenwerk van het Trouwgebouw in volle gang was, gingen de events in de direct aangrenzende Club Trouw ongestoord door. Hylko mijmert nog na: “We hebben daar wel de nodige maatregelen voor moeten treffen.” Noodvoorzieningen bij onverhoopt wateroverlast of uitvallen van de stroomvoorziening moesten de garantie geven dat de club en het restaurant door konden functioneren. En met harde werkafspraken als basis, zijn we zorgvuldig omgegaan met de geluidsbelasting van de sloopwerkzaamheden. “In het twee maanden durende sloopwerk in het Trouwgebouw hebben we slechts een keer het verzoek gehad of het een toontje lager kon. Het is eer naar werk als je daar achteraf door de partners om wordt geprezen”, besluit Goos.

Nu wordt gestart met het ontmantelen van de gevel van het Trouwgebouw en de sloop van Club Trouw en het restaurant. Hier komen naast nieuwe horeca ook winkelvoorzieningen voor terug. In augustus komen de eerste studenten hun nieuwe woon- en studeeromgeving beproeven.

Terug naar nieuws