Terug

Nieuws

Kroonenberg Groep en Boelens de Gruyter bouwen nieuwe wijk

maandag 4 juni 2018

Image

Kroonenberg Groep en Boelens de Gruyter bouwen nieuwe wijk op bestaande panden Transformatie van gebied rond World Fashion Centre in Amsterdam-West

Vastgoedontwikkelaars Boelens de Gruyter en Kroonenberg Groep gaan samen een deel van het gebied rondom het World Fashion Centre in Amsterdam-West herontwikkelen. Bijzonder is dat er een ‘wijk bovenop een wijk’ zal worden gerealiseerd.

Over drie kantoorcomplexen heen wordt een nieuwe woonwijk gebouwd met zo’n 600 woningen, inclusief veel openbaar toegankelijk gebied en buurtversterkende voorzieningen. Het gaat om de bedrijfspanden Berghaus Plaza, The Fashion House en Modrôme. Het volume boven maaiveld neemt door deze verdichting toe van circa 33.000 m² naar circa 90.000 m².

Intentieovereenkomst
Kroonenberg Groep is eigenaar van Berghaus Plaza, Boelens de Gruyter van Modrôme en The Fashion House. Boelens de Gruyter zal als gedelegeerd ontwikkelaar ook de herontwikkeling van Berghaus Plaza begeleiden. Beide partijen sloten onlangs een intentieovereenkomst met de gemeente, waarmee de ontwikkelaars nauw samenwerken.

Er zijn inmiddels bijeenkomsten geweest voor de omwonenden en zij zullen ook verder in het proces nog een aantal keer betrokken worden. Het parkeren wordt ondergronds opgelost. Ook worden er voldoende inpandige fietsenstallingen gerealiseerd. In de ontwikkelingen komen zowel sociale- en middensegmenthuurwoningen, als vrijesectorwoningen.

Verbinding tussen gebieden
Er zal met dit plan een verbinding gelegd worden tussen verschillende delen van het gebied door het toevoegen van bruggen en een openbaar toegankelijk plein. Verder zullen alle woningen duurzaam worden ontwikkeld met onder andere groene daken en een EPC van onder de 0,15. Het ontwerp van het stedenbouwkundig plan is afkomstig van KCAP Architects & Planners.

“Dit gebied heeft een enorme potentie, het is een van de verborgen parels van Amsterdam”, aldus Lesley Bamberger van Kroonenberg Groep. “Hoewel net buiten de ring, ligt het vlak bij het centrum van Amsterdam, de ring A10 en een NS-station. Wonen en werken gaan er uitstekend samen en met deze bijzondere herontwikkeling krijgen beide een belangrijke impuls. We willen samen met Boelens de Gruyter en in samenspraak met de gemeente iets moois toevoegen aan de stad Amsterdam.”

Wijk op wijk
"We zijn er trots op dat we het vertrouwen krijgen van Kroonenberg Groep om in deze bijzondere binnenstedelijke herontwikkeling ook hun gebouw te mogen ontwikkelen”, aldus directeur Maarten de Gruyter van Boelens de Gruyter. “Een groot deel van de woningen zal worden gerealiseerd door op bestaande kantoorpanden nieuwe woningen te bouwen, we creëren als het ware een wijk op een wijk. Tegelijk maken we het gebied toegankelijk en voegen we groen en voorzieningen toe."
 
Rondom het gebied vinden meerdere ontwikkelingen plaats, waarbij ook het Podium-gebied, World Fashion Centre Toren 3 en de Gerrit Mannourystraat herontwikkeld zullen worden. Het project Little Manhattan naast station Amsterdam Lelylaan is inmiddels opgeleverd. In totaal zijn en zullen er de komende vier jaar in dit gebied circa 2500 nieuwe woningen worden gerealiseerd.

 

Terug naar nieuws