Terug

Nieuws

Maarten de Gruyter treedt af als voorzitter van stichting DON

dinsdag 21 mei 2019

Image

In dertien jaar tijd ruim 10 miljoen euro geïnvesteerd in onderzoek naar genezing van diabetes type 1.

Maarten de Gruyter neemt op 29 juni afscheid als voorzitter van stichting DON (Diabetes Onderzoek Nederland). Dit is de dag dat de stichting haar dertienjarig bestaan viert. De Gruyter, naast bekend vastgoedondernemer ook oprichter van de stichting, draagt het stokje over aan ondernemer Peter Frans Pauwels. Onder het voorzitterschap van de Gruyter investeerde stichting DON ruim 10 miljoen euro in onderzoek naar diabetes type 1.

Dertien jaar geleden verwonderde Maarten de Gruyter zich dat er zo weinig focus was op het genezen van diabetes type 1. Bij hem is op zijn achtste diabetes type 1 geconstateerd en dat veranderde zijn leven. Het gaf hem de missie om mensen ervan te doordringen hoe heftig deze ziekte is. Niet als slachtoffer, maar in de driver seat van een beweging die zich met niets anders bezighoudt dan met genezing. In Nederland lijden meer dan 100.000 personen aan diabetes type 1.
Het resultaat: een stichting die wetenschappelijk onderzoek naar de genezing van diabetes type 1 op de kaart heeft gezet en waarvan de volledige opbrengst naar genezing gaat. De Gruyter ontwikkelde creatieve en vernieuwende fundraising-initiatieven, zoals het DON Magazine en de eendaagse fotoexpositie One day gallery by DON, waar op Wereld Diabetes Dag meer dan vijftig werken van topfotografen werden verkocht.

Zo is er in dertien jaar ruim 10 miljoen euro geïnvesteerd in fundamenteel wetenschappelijk onderzoek, dat wordt uitgevoerd in onder andere het Hubrecht Instituut, het Leids Universitair Medisch Centrum en verschillende internationale wetenschappelijke instituten. Daarnaast koppelde De Gruyter talloze bekende namen aan de stichting. Zo brachten onder meer Tooske Ragas, Maxime Verhagen, Jaap de Hoop Scheffer, Frits Sissing en Ronald de Boer diabetes type 1 onder de aandacht. Maarten de Gruyter: “Na dertien jaar wordt het tijd voor een nieuwe impuls. Peter Frans Pauwels is al jaren zeer nauw betrokken bij de stichting en kent onze missie. En helaas kent
hij ook de problematiek die we proberen te overwinnen van heel dichtbij. Zijn frisse blik en visie zal richting geven aan de manier waarop de stichting zich de komende jaren verder zal gaan ontwikkelen. We zijn dan ook trots dat hij deze uitdaging met beide handen heeft aangegrepen.”

Peter Frans Pauwels over zijn aantreden: “Als lid van de Raad van Toezicht heb ik van heel dichtbij meegemaakt hoe Maarten een beweging heeft gecreëerd die een wezenlijk verschil maakt op het gebied van diabetes type 1. Op jonge leeftijd werd mijn dochter geconfronteerd met deze ziekte en ben ik op zoek gegaan naar een manier om mijn talent en energie in te zetten om echt een verschil te maken. Bij Maarten en stichting DON vond ik dezelfde drive om oplossingen te zoeken en alles in het werk te stellen om genezing zo snel mogelijk een realiteit te maken.” De Gruyter blijft als erevoorzitter betrokken bij stichting DON.


Terug naar nieuws