Terug

Nieuws

Samenwerking noodzakelijk bij herontwikkeling industrieel vastgoed

donderdag 21 juni 2018

Image

De Gruyter Fabriek toonbeeld van eigentijds vastgoedbeheer

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties roept overheden en bedrijfsleven op om samen industrieel vastgoed te herontwikkelen. Hij deed dit woensdag op het symposium ‘200 jaar De Gruyter’ in ‘s-Hertogenbosch.

“Industrieel erfgoed verdient het om behouden te blijven én om een nieuwe bestemming te krijgen”, aldus Knops, die als staatssecretaris onder meer verantwoordelijk is voor het Rijksvastgoedbedrijf. Zijn oproep vond direct gehoor bij Duncan Stutterheim, oprichter van ID&T en mede-eigenaar van de A’DAM Toren en de Westergasfabriek in Amsterdam. “Het karakter van industrieel erfgoed is zeer belangrijk voor gebouwen, het geeft een gebouw een gevoel dat niet na te bouwen is”, aldus Stutterheim. “De sfeer in dat soort gebouwen maakt dat bezoekers en medewerkers zich er sneller mee verbonden voelen.”

200 jaar De Gruyter
Deze maand is het 200 jaar geleden dat de firma P. de Gruyter & Zn. werd opgericht, een kruideniers- en supermarktketen die in de vorige eeuw marktleider was en het winkelstraatbeeld domineerde. Ter ere van dit jubileum hebben de N.V. Bossche Investerings Maatschappij (BIM) en vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter aangegrepen om de bijzondere De Gruyter Fabriek in ’s-Hertogenbosch onder de aandacht te brengen als toonbeeld van het herontwikkelen van industrieel erfgoed.

“De meer dan 185 ondernemingen die in De Gruyter Fabriek gevestigd zijn voelen zich allen De Gruyter”, aldus Maurice Horsten, directeur van BIM, de eigenaar van de fabriek. “We hebben een bezettingsgraad van 100 procent en een wachtlijst voor ondernemers die lid willen worden van de community die de fabriek nu is. Als publieke investeringsmaatschappij combineren wij monumentale renovaties met actief community management. Deze combinatie is onze ogen de sleutel tot succes.”

Goede gebouw op de juiste plek
Maarten de Gruyter, nazaat van de kruideniersfamilie en directeur van Boelens de Gruyter sluit zich hierbij aan. “De Gruyter Fabriek is één van de bedrijvenhotspots van Den Bosch. Blijkbaar heeft mijn familie destijds gekozen voor het goede gebouw op de juiste plek. Anno 2018 is het nog altijd zéér gewild.”

Knops: “Het is een prachtig voorbeeld van industrieel erfgoed dat een nieuwe bestemming heeft gekregen. Creatieve en innovatieve ondernemers en kunstenaars hebben hier onderdak gevonden, waarmee het een toonbeeld is van eigentijds vastgoedbeheer. In Den Bosch staat één van de mooiste en grootste herontwikkelingsprojecten van ons land.”

 

Terug naar nieuws