De Ster, Rotterdam

Kantoorgebouw De Ster wordt herontwikkeld tot woontoren

In opdracht van en in samenwerking met Profound Asset Management start Boelens de Gruyter begin 2021 met de herontwikkeling van gebouw De Ster aan de Schorpioenstraat in Rotterdam. Het kantoorpand moet plaats gaan bieden aan ongeveer 160 woningen en krijgt een aantal voorzieningen in de plint.

De herontwikkeling van De Ster is het eerste grootschalige project in de buurt van intercitystation Rotterdam Alexander. Het bestaande gebouw blijft behouden en wordt getransformeerd naar een duurzame woontoren. De bestaande gevel ondergaat een forse ingreep, waardoor ruimte gecreëerd wordt voor balkons voor de bewoners en waardoor het gebouw een moderne uitstraling krijgt. In totaal levert de herontwikkeling als deze aan het eind van de zomer van 2022 afgerond is 15.000 vierkante meter nieuwe woonruimte op en 1.000 vierkante meter voorzieningen op de begane grond, die een flinke impuls geven aan het gebied.

De herontwikkeling van gebouw De Ster draagt bij aan de transformatie van het gebied Rotterdam Alexander van een anoniem en monotoon gebied naar een levendig centrum met sterke woon-, werk-, winkel- en vrijetijdsfuncties. Voor het ontwerp tekende het internationaal opererende architectenbureau Mecanoo uit Delft, bekend van onder meer de bibliotheek van de TU Delft. Op dit moment is het bureau betrokken bij de verbouwing van het Boijmans van Beuningen in Rotterdam. Het ontwerp voor gebouw De Ster sluit goed aan bij de ambitie van Mecanoo om te ontwerpen voor mensen en bij renovaties de karakteristieke onderdelen van gebouwen te behouden en te versterken. Voor gebouw De Ster betekent dit het gebouw terugbrengen naar enkel rechthoekige vormen en een toevoeging van groene buitenruimte op de daken met een toegankelijke begane grond.

De Ster werd in 1992 gebouwd als kantoorgebouw, op loopafstand van het uitgebreide winkelcentrum Alexandrium. Behalve winkels biedt de directe omgeving ook voldoende horeca. Het gebouw is met de auto goed bereikbaar, want de op- en afritten van de A20 liggen op enkele minuten rijden. Doordat De Ster direct naast het onlangs vernieuwde intercity- en metrostation Rotterdam Alexander ligt, is het goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

Bekijk op kaart

Fotogalerij

Terug