Hoogstraat, Rotterdam

Het voormalige warenhuis aan de Hoogstraat wordt een hip designhotel. De herontwikkeling van het markante pand in de Rotterdamse binnenstad ‘Galeries Modernes’ start begin 2021. Boelens de Gruyter doet dat in opdracht van de huidige eigenaar van het gebouw, Tenstone Development.

Bij oplevering in 1954 gold het pand als het hypermoderne onderkomen van warenhuis ‘Galeries Modernes’ dat sinds eind negentiende eeuw aan de Hoogstraat was gevestigd. De gemeente heeft vergunning verleend voor de transitie zodat het markante pand, dat ook aan het Grotekerkplein en Delfsevaart grenst, behouden blijft voor de stad. Het voormalige warenhuis ‘Galeries Modernes’ wordt een verdieping hoger. Het pand heeft nu nog vier verdiepingen, dat zijn er straks vijf.

180 hippe hotelkamers
In de kelder van het toekomstige hotel worden de facilitaire afdelingen en een gym gehuisvest. Op de begane grond komt aan het Grotekerkplein de entree van het hotel en winkels aan de Hoogstraat. Op de eerste vier verdiepingen van het hotel worden in totaal 180 hotelkamers gerealiseerd. De kern van het gebouw krijgt een patio waardoor daglicht diep in het gebouw naar binnen komt. Voor het dak is een groen daklandschap ontworpen.

Het dakpaviljoen fungeert als spectaculaire sky lounge, die rondom uitzicht gaat bieden op dit deel van de binnenstad. De uitbreiding van het gebouw betekent een toevoeging van het bruto vloeroppervlak van 2.000 vierkante meter, thans 5.500 vierkante meter straks 7.500 vierkante meter. De nieuwe architectuur van KAAN architecten grijpt terug op de periode van de wederopbouw van Rotterdam.

De oplevering van het pand is voorzien voor het vierde kwartaal van 2022. Het voormalige ‘Galeries Modernes’ wordt de nieuwste loot aan de stam van de snel groeiende keten van design hotels, Motel One. De keten heeft momenteel 75 hotels met bijna 21.000 kamers in tien landen, onder meer het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Frankrijk, Polen, Tsjechië en België. In Nederland heeft Motel One twee hotels in Amsterdam.

De partners bij deze bijzondere herontwikkeling in de Rotterdamse binnenstad zijn: aannemer Bakels en Ouwerkerk Bouwgroep, KAAN architecten, Pieters bouwtechniek (constructeur), DGMR (bouwfysica, installaties, brandveiligheid), juridisch adviseur Lexence en makelaar Colliers International.

Over Galeries Modernes
Galeries Modernes werd geopend in 1954. Galeries Modernes was in de 20e eeuw een warenhuisketen in Nederland, die ontstond uit de Grand Bazar Français. Het destijds hypermoderne ontwerp was van architecten Van den Broek en Bakema, ook verantwoordelijk voor het nabijgelegen Hufgebouw, de Lijnbaan en Ter Meulen. Het gebied werd in 1995 aangewezen als een ‘aandachtsgebied wederopbouw’, waarbinnen Galeries Modernes werd bestempeld als een beeldbepalend object. Het warenhuisfiliaal sloot in 1970 zijn deuren. In de loop der jaren heeft Galeries Modernes een aantal metamorfoses doorlopen en veel verschillende huurders gekend. Het adres van het gebouw is Hoogstraat 177-179/ Grotekerkplein 68-70 (Rotterdam centrum). Het project wordt hierbij begrensd door: Delfsevaart (westelijk), het Grotekerkplein (noordelijk), Wijdekerkstraat (oostelijk), winkelstraat de Hoogstraat (zuidelijk).

Bekijk op kaart

Fotogalerij

Terug