Elies Koot van Boelens de Gruyter wint prestigieuze prijs

Projectontwikkelaar krijgt Marina van Damme Grant

Elies Koot van vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter heeft de Marina van Damme Grant 2023 gekregen. Deze prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan vrouwelijke alumni die afgestudeerd en/of gepromoveerd zijn aan de TU Delft, TU Eindhoven, Universiteit Twente of Universiteit Wageningen. De Haarlemse Koot wint een bedrag van 9000 euro dat is bedoeld voor persoonlijke ontwikkeling.

De Marina van Damme-beurs werd in 2004 voor het eerst samen met het Universiteitsfonds Delft uitgereikt om vrouwelijke alumni een steuntje in de rug te geven. De 36-jarige Koot ontving afgelopen vrijdag op de campus van de TU Eindhoven de prijs vanwege haar voorstel waarin ze uiteenzet hoe ze naast haar baan als projectontwikkelaar als commissaris bij een woningcorporatie haar impact wil vergroten bij het streven naar duurzame en gezonde steden. “Ik wil mijn blik verbreden en mezelf blijven ontwikkelen”, zegt Koot. “Met mijn praktijkervaring en leeftijd zie ik dit als een kans een bijdrage te kunnen leveren aan de diversiteit binnen commissariaten en aan de vragen over morgen waar woningcorporaties mee te maken hebben.”

Logische volgende stap
De jury roemde het solide plan dat Koot maakte. “Ze heeft veel werkervaring, ze weet wat ze wil en heeft in de voorgaande jaren genoeg andere stappen gezet, zoals bijvoorbeeld scholing. Dit is de logische volgende stap, die haar zal helpen die posities te kunnen verkrijgen. Ze is ambitieus om als jonge commissaris meerwaarde te brengen.”

Koot gaat de Marina van Damme Grant inzetten om een commissarisopleiding aan de Erasmus Universiteit te volgen. “Dankzij de beurs kan ik deze opleiding volgen en het geeft mij bovendien de geloofwaardigheid om vooroordelen over geslacht en leeftijd te overwinnen. Daarnaast zou ik graag als rolmodel willen fungeren voor anderen in de vastgoedsector door te laten zien dat je als jonge vrouw met een gezin ook in een commissariaat zitting kunt hebben.”

Eerste vrouwelijke ingenieur
De Marina van Damme-beurs wordt mogelijk gemaakt door mevrouw dr.ir. Marina van Damme. Van Damme promoveerde in 1965 als eerste vrouwelijke ingenieur aan de toenmalige Technische Hogeschool Twente. Ze werkte daarna onder meer als adjunct-directeur bij Koninklijke Nederlandse Zoutindustrie, het huidige Akzo Nobel. Later in haar loopbaan had Van Damme onder meer zitting in de Raad van Toezicht van TNO en van ABN AMRO en was ze actief in ondernemersorganisatie VNO. Sinds 2004 wordt jaarlijks de Marina van Damme-beurs uitgereikt.