Herontwikkeling Berghaus in Amsterdam-West van start

Wonen en werken gaan hand in hand in nieuwe wijk

Internationaal investeerder, ontwikkelaar en asset manager, Round Hill Capital en vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter hebben dinsdag het startschot gegeven voor de bouw van Berghaus. Op het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam is de laatste paal de grond ingegaan voor het voormalig kantoorgebouw dat wordt herontwikkeld tot een gecombineerd kantoor-, woon- en werkconcept. De bijzondere handeling werd verricht door Projectdirecteur Gebiedsontwikkeling Nieuw-West van de gemeente Amsterdam Nabila Bouabbouz. Nu het heien erop zit wordt gestart met de bouw van de drie torens bovenop het oorspronkelijk gebouw, dat is gesloopt en in de oorspronkelijke stijl wordt herbouwd.

Na het slaan van de laatste paal keken ontwikkelaar Boelens de Gruyter en investeerder Round Hill Capital vooruit naar de nieuwe wijk die op en rond het Koningin Wilhelminaplein wordt gerealiseerd. “De komende jaren bouwen we hier een bruisende wijk waar je prachtig kunt wonen en recreëren, maar die ook aantrekkelijk is voor bedrijven om zich te vestigen”, aldus George Craven, Group Head of Development bij Round Hill Capital. “De transformatie van Berghaus is een weerspiegeling van het verticaal geïntegreerde model van Round Hill Capital, waardoor we nauw kunnen samenwerken met de ontwikkelaar en aannemer om bouwtechnologie in te zetten bij de oplevering van duurzame kantoren en woningen in Amsterdam.”

Kwalitatief hoogwaardige en duurzame kantoorruimte
Twee woontorens bovenop het nieuwe gebouw creëren ruimte voor 288 woningen, terwijl een derde toren voor 21.600 vierkante meter kwalitatief hoogwaardige en duurzame kantoorruimte zorgt. Het nieuwe Berghaus in Amsterdam-West maakt onderdeel uit van een groter plan waar Boelens de Gruyter als investeerder en ontwikkelaar bij betrokken is. Ook de panden Modrôme, OKU House en OKU Office maken hier onderdeel vanuit. OKU Office zorgt voor 6.500 vierkante meter extra kantooroppervlak en de twee nieuwe torens er bovenop voor 324 extra woningen. Tegelijkertijd wordt verbinding gelegd tussen verschillende delen van het gebied door het toevoegen van een brug en het creëren van een openbaar toegankelijk plein.

“De openbare ruimte wordt voorzien van veel groen en een groot aantal voorzieningen voor bewoners en bedrijven”, aldus Maarten de Gruyter van Boelens de Gruyter. “Denk hierbij aan bijvoorbeeld een supermarkt, een koffietentje en een sportschool. Een levendige plek, waar mensen met plezier verblijven.”

Uitstekend bereikbaar
Het nieuwe Berghaus ligt op een plek die uitstekend bereikbaar is met alle soorten vervoer. Net buiten de drukte van de binnenstad, naast station Lelylaan dat de komende jaren een grote opknapbeurt krijgt. De snelweg ligt op twee minuten afstand en bussen, trams, treinen en metro’s stoppen om de hoek. Onder het gebouw wordt een ondergrondse parkeergelegenheid aangelegd.

Alle woningen worden duurzaam ontwikkeld en voldoen aan de laatste BENG-eisen. Het ontwerp van het stedenbouwkundig plan is afkomstig van KCAP Architects & Planners. Architecten HEYLIGERS Architects en MVSA Architects zijn verantwoordelijk voor het ontwerp. Hoewel net buiten de ring, ligt Berghaus vlak bij het centrum van Amsterdam, de ring A10 en een NS-station. Wonen en werken gaan er uitstekend samen en met deze bijzondere herontwikkeling krijgen beide een belangrijke impuls. Berghaus wordt opleverd in het eerste kwartaal van 2025.