Herontwikkeling ‘Galeries Modernes’ in Rotterdam

Voormalig warenhuis aan Hoogstraat wordt hip designhotel

Boelens de Gruyter begint begin volgend jaar met de herontwikkeling van een markant pand in de Rotterdamse binnenstad: ‘Galeries Modernes’, gelegen aan de Hoogstraat 177-179. Boelens de Gruyter doet dat in opdracht van de huidige eigenaar van het gebouw, Tenstone Development.

Bij oplevering in 1954 gold het pand als het hypermoderne onderkomen van warenhuis ‘Galeries Modernes’ dat sinds eind negentiende eeuw aan de Hoogstraat was gevestigd. De gemeente heeft vergunning verleend voor de transitie zodat het markante pand, dat ook aan het Grotekerkplein en Delfsevaart grenst, behouden blijft voor de stad. Het voormalige warenhuis ‘Galeries Modernes’ wordt een verdieping hoger. Het pand heeft nu nog vier verdiepingen, dat zijn er straks vijf.

180 hippe hotelkamers

In de kelder van het toekomstige hotel worden de facilitaire afdelingen en een gym gehuisvest. Op de begane grond komt aan het Grotekerkplein de entree van het hotel en winkels aan de Hoogstraat. Op de eerste vier verdiepingen van het hotel worden in totaal 180 hotelkamers gerealiseerd. De kern van het gebouw krijgt een patio waardoor daglicht diep in het gebouw naar binnen komt. Voor het dak is een groen daklandschap ontworpen.

Het dakpaviljoen fungeert als spectaculaire sky lounge, die rondom uitzicht gaat bieden op dit deel van de binnenstad. De uitbreiding van het gebouw betekent een toevoeging van het bruto vloeroppervlak (bvo) van 2000 vierkante meter, thans 5500 vierkante meter straks 7500 vierkante meter. De nieuwe architectuur van KAAN architecten grijpt terug op de periode van de wederopbouw van Rotterdam.

“We zijn trots dat we dit voor Rotterdam zo gezichtsbepalende pand mogen herontwikkelen”, aldus vastgoedontwikkelaar Maarten de Gruyter, gespecialiseerd in binnenstedelijke herontwikkeling. “Ons uitgangspunt is altijd: hoe kunnen we een bestaand gebouw een nieuwe bestemming geven. Daar waar vaak voor de makkelijkste weg wordt gekozen – slopen – kijken wij samen met onze opdrachtgever hoe we een gedateerd pand een nieuwe toekomst kunnen geven. Daarbij hebben we respect voor de historie en omgeving, maar hebben we óók de toekomstige nieuwe bestemming scherp voor ogen. Het moet wel werken.”

Respect voor verleden

“We zijn blij dat we dit voor Rotterdam markante pand kunnen moderniseren en behouden voor de binnenstad”, aldus Thys van der Zouwen namens opdrachtgever Tenstone Development. “Uitgangspunt was om met respect voor het verleden het pand een nieuwe toekomst te geven. Op een manier die voldoende bestaanszekerheid biedt, door het toevoegen van een verdieping en het daardoor aanzienlijk vergroten van het bruto vloeroppervlak”.

De oplevering van het pand is voorzien voor het vierde kwartaal van 2022. Het voormalige ‘Galeries Modernes’ wordt de nieuwste loot aan de stam van de snel groeiende keten van design hotels, Motel One. De keten heeft momenteel 75 hotels met bijna 21.000 kamers in tien landen, onder meer het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Spanje, Frankrijk, Polen, Tsjechië en België. In Nederland heeft Motel One twee hotels in Amsterdam.

De partners bij deze bijzondere herontwikkeling in de Rotterdamse binnenstad zijn: aannemer Bakels en Ouwerkerk Bouwgroep, KAAN architecten, Pieters bouwtechniek (constructeur), DGMR (bouwfysica, installaties, brandveiligheid), juridisch adviseur Lexence en makelaar Colliers International.

Over Galeries Modernes

Galeries Modernes werd geopend in 1954. Galeries Modernes was in de 20e eeuw een warenhuisketen in Nederland, die ontstond uit de Grand Bazar Français. Het destijds hypermoderne ontwerp was van architecten Van den Broek en Bakema, ook verantwoordelijk voor het nabijgelegen Hufgebouw, de Lijnbaan en Ter Meulen. Het gebied werd in 1995 aangewezen als een ‘aandachtsgebied wederopbouw’, waarbinnen Galeries Modernes werd bestempeld als een beeldbepalend object. Het warenhuisfiliaal sloot in 1970 zijn deuren. In de loop der jaren heeft Galeries Modernes een aantal metamorfoses doorlopen en veel verschillende huurders gekend. Het adres van het gebouw is Hoogstraat 177-179/ Grotekerkplein 68-70 (Rotterdam centrum). Het project wordt hierbij begrensd door: Delfsevaart (westelijk), het Grotekerkplein (noordelijk), Wijdekerkstraat (oostelijk), winkelstraat de Hoogstraat (zuidelijk).