Herontwikkeling kantoorgebouw De Ster tot woningen van start

Voorzieningen en 169 woningen geven flinke impuls aan gebied

Vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter is als gedelegeerd ontwikkelaar in opdracht van en in samenwerking met Profound Asset Management gestart met de herontwikkeling van gebouw De Ster in Rotterdam tot 169 vrijesectorwoningen. Daarnaast krijgt het kantoorpand aan de Schorpioenstraat een groot aantal voorzieningen in de plint.

De herontwikkeling van De Ster is het eerste grootschalige project in de buurt van intercitystation Rotterdam Alexander. In samenwerking met de gemeente Rotterdam zal het gebied getransformeerd worden van een anoniem en monotoon gebied, naar een levendig centrum met woon-, werk-, winkel- en vrijetijdsfuncties. Groot opgezette terrassen zullen niet alleen de bewoners van de nieuwe woningen bedienen, maar ook de kantoorgebruikers en het winkelend publiek. Functies waaraan gedacht wordt zijn een brasserie, cafe of restaurant. Op het dak van het gebouw is ruimte voor een trendy rooftop-restaurant met daktuin.

Moderne uitstraling

Het gebouw uit 1992 blijft behouden en wordt getransformeerd naar een duurzame woontoren. De huidige ramen worden vervangen en groter gemaakt zodat er meer daglicht de woningen in komt. De gevel lijkt straks nieuw, maar wordt bijna volledig hergebruikt. Om de gevel worden banden aangebracht zodat het gebouw een nieuwe uitstraling krijgt passend bij een woongebouw. In de banden zijn ook de balkons verwerkt voor de woningen. Verder komt er een publieksvriendelijke, uitnodigende transparante entree, met glazen puien en hoge plafonds. De parkeergarage op de begane grond verdwijnt en maakt onder andere plaats voor horeca, zoals een restaurant, lunchroom of koffiebar.

In totaal levert de herontwikkeling als deze in het eerste kwartaal van 2024 afgerond is 15.000 vierkante meter nieuwe woonruimte op en 1.000 vierkante meter voorzieningen op de begane grond. Architectenbureau Mecanoo van Francine Houben tekende voor het ontwerp, Van Omme & de Groot is de Rotterdamse aannemer.

Fijne plek om te wonen
De herontwikkeling van gebouw De Ster draagt bij aan de transformatie van het gebied Rotterdam Alexander van een anoniem en monotoon gebied naar een levendig centrum met sterke woon-, werk-, winkel- en vrijetijdsfuncties. ”De Alexanderknoop, het gebied rond treinstation Alexander, wordt hèt centrum van Rotterdam-Oost, met winkels, woningen, kantoren, horeca en openbaar vervoer om de hoek”, aldus Carlo Schreuder, directeur Bestaande Stad bij de gemeente Rotterdam. “Met woongebouw De Ster komen er voor het eerst woningen aan het Alexanderplein. Het wordt hier een heel fijne plek om te wonen, zeker als straks het Alexanderplein groener en aantrekkelijker is gemaakt met bomen, planten en zitbankjes om van het groen te genieten.”

“De vraag naar woningen in dit gebied is daardoor gestegen en we zijn verheugd om dit kantoorgebouw een nieuwe toekomst te kunnen geven”, vertelt Rick Verstappen van Profound Asset Management. Maarten de Gruyter van Boelens de Gruyter voegt toe: “Bovendien dragen we hiermee bij aan het verkleinen van het woningtekort. We zijn trots dat we met de start van deze herontwikkeling aan twee projecten tegelijk bouwen in Rotterdam en daarmee op verschillende plekken bijdragen aan de ontwikkeling van de stad.”