Koninklijke onderscheiding voor strijd tegen Diabetes type 1

Maarten de Gruyter heeft op vrijdag 23 april een koninklijke onderscheiding ontvangen voor zijn rol in de strijd tegen diabetes type 1. Hij werd geridderd als officier in de Orde van Oranje-Nassau. Als oprichter en voorzitter van DON (Diabetes Onderzoek Nederland) maakte hij verschillende vooruitstrevende onderzoeksprojecten naar de genezing van diabetes type 1 mogelijk.

Maarten de Gruyter ontving de Koninklijke onderscheiding vanwege zijn verdiensten als oprichter en bestuursvoorzitter van DON. Deze stichting riep hij in 2006 in het leven met het doel om geld op te halen voor onderzoek naar de genezing van diabetes type 1.

Onderzoek

De Gruyter, die zelf op achtjarige leeftijd de diagnose diabetes type 1 kreeg, vond dat de bestaande organisaties zich te veel bezighielden met onderzoek om het leven van diabetespatiënten te veraangenamen. Met DON wilde hij onderzoek naar de achterliggende oorzaken van de ziekte mogelijk maken, zodat wetenschappers op een dag naar volledige genezing kunnen toewerken.

Inmiddels is DON uitgegroeid tot een toonaangevende organisatie in de wereld van het diabetesonderzoek. De stichting heeft meer dan 10 miljoen euro opgehaald, waarmee vooruitstrevende onderzoeksprojecten in binnen- en buitenland worden gefinancierd.

Persoonlijke inzet

Dit succes is, volgens DON-directeur Floor Dijkgraaf, voor een belangrijk deel te danken aan De Gruyters persoonlijke inzet voor de stichting: “Door de verhalen van patiënten te delen, uitgebreide wervingsnetwerken op te zetten en samenwerkingen tussen verschillende onderzoeksinstituten op te zetten, heeft hij het onderzoek naar de genezing van diabetes type 1 internationaal op de kaart gezet.”

Zij vervolgt: “Daarvoor weigert hij overigens elke vergoeding, want hij wil er persoonlijk op toezien dat een zo groot mogelijk deel van de opgehaalde bedragen bij onderzoekers terechtkomt. Een koninklijke onderscheiding vinden wij, gezien Maartens onbaatzuchtigheid, dan ook zeer op zijn plaats.”

Verrassing

Voor De Gruyter kwam de toekenning van de koninklijke onderscheiding vanzelfsprekend als een grote verrassing. Na de uitreiking reageerde hij met blijdschap: “Het is echt een enorme eer voor mij om een dergelijke bijzondere onderscheiding namens de Koning te krijgen. DON is uitgegroeid tot een belangrijke internationale speler in de ondersteuning van fundamenteel onderzoek naar de genezing van diabetes type 1 en daar draag ik tot op de dag van vandaag met heel veel passie en toewijding aan bij.”

Diabetes type 1 is een chronische auto-immuunziekte. In Nederland lijden ten minste 120.000 mensen aan diabetes type 1. Het ontstaat meestal al op jonge leeftijd en heeft een grote impact op het leven van patiënten. Wie aan diabetes type 1 lijdt moet levenslang iedere dag insuline toedienen. Dit om te voorkomen dat de bloedsuikerspiegel uit balans raakt, met ernstige gevolgen voor de gezondheid. Een geneesmiddel bestaat op dit moment nog niet. Voor verreweg het grootste deel van de patiënten is insuline spuiten op dit moment dan ook de enige manier om de ziekte te behandelen.