Nieuw stukje Bossche binnenstad Amadeiro eerder klaar dan gepland

Boelens de Gruyter levert eerste 62 woningen op aan Zayaz

Vastgoedontwikkelaar Boelens de Gruyter en bouwbedrijf Janssen de Jong Bouw hebben de 62 sociale huurwoningen opgeleverd die ze voor woningcorporatie Zayaz in het centrum van Den Bosch ontwikkelden. Dat is enkele maanden eerder dan gepland. Ook de 158 huurappartementen (middensegment en vrije sector) zijn naar verwachting eerder klaar. Deze woningen worden aan het eind van het eerste kwartaal van 2023 opgeleverd aan het Pensioenfonds Metaal en Techniek (PMT).

Wethouder Pieter Paul Slikker van wonen, zorg en bestuurlijke vernieuwing was vrijdag aanwezig bij de feestelijke oplevering. De appartementen zijn onderdeel van project Amadeiro, de herontwikkeling van de voormalige telefooncentrale van KPN tot woningen en kantoren. De locatie was voorheen een gesloten enclave, maar wordt een levendig en (openbaar) toegankelijk gebied waar gewoond, gewerkt en geleefd kan worden. De naam Amadeiro is een verwijzing naar de gelijknamige prins carnaval van Oeteldonk, zoals Den Bosch tijdens carnaval heet. Dit deel van het plan is ontworpen door Hilberink Bosch Architecten.

Veel tijd bespaard

“Door een goede samenwerking tussen alle partijen is dit nieuwe stukje binnenstad een paar maanden eerder af”, aldus Rogier Rombouts, adjunct-directeur Zuid van Boelens de Gruyter. “We hebben vooraf met de archeologen, architecten, aannemer en constructeur bij elkaar gezeten om te bepalen hoe we zo goed mogelijk samen konden werken. Daardoor konden we veel dingen parallel doen en is veel tijd bespaard. En dat in een periode vol uitdagingen, waaronder corona, tekort aan materialen en mankracht.”

Het project bestaat uit vier delen: de 62 sociale huurwoningen in het Noordblok, de renovatie van het kantoordeel in het Middenblok, nieuwbouw van 158 middensegment en vrije sector huurwoningen in het Zuidblok en een ondergrondse parkeergarage.

Duurzaam

De appartementen die nu als eerste worden opgeleverd voor Zayaz zijn 1-kamerappartementen, bedoeld voor een- en tweepersoonshuishoudens. Het complex is gasloos en zeer goed geïsoleerd. De vloerverwarming en warmwatervoorziening van de woningen wordt collectief verzorgd. “We kijken ernaar uit om  deze betaalbare en duurzame woningen op deze prachtige plek in de binnenstad te kunnen toevoegen. Samen met de overige geplande 432 woningen dit jaar, kunnen we dit jaar zo’n 500 huishoudens een thuis bieden. Een heel mooi aantal!”, aldus Mohamed Acharki, bestuurder Zayaz woningcorporatie.