Boelens de Gruyter start bouw van OKU Office in Amsterdam

Dura Vermeer eerste huurder op Koningin Wilhelminaplein

Boelens de Gruyter en ontwikkelende bouwer Dura Vermeer Bouw Midden West starten met de bouw van OKU Office aan het Koningin Wilhelminaplein in Amsterdam-West. Dura Vermeer wordt na de oplevering in het eerste kwartaal van volgend jaar ook meteen de eerste huurder, het bedrijf betrekt dan de tweede etage van 2.173 m2. De totale oppervlakte van OKU Office is circa 7.500 m2.

OKU Office is de nieuwe naam voor het herontwikkelde Fashion House, een gebouw uit 1966 dat werd ontworpen door architecten Postma & Postma. Het gebouw wordt gestript tot op de betonnen draagconstructie, om het vervolgens weer zorgvuldig op te bouwen tot een duurzaam gebouw dat voldoet aan de eisen van vandaag. OKU Office heeft een BREEAM Excellent ontwerpcertificaat.

Levendige plek
OKU Office maakt deel uit van de herontwikkeling van het gebied rond het World Fashion Centre, waar bovenop de kantoorcomplexen Berghaus en OKU Office een ‘wijk op een wijk’ met circa 600 woningen wordt gecreëerd. Het volume boven het maaiveld neemt door deze verdichting toe van circa 33.000 m² naar circa 90.000 m². Op het plein tussen de gebouwen zorgt de komst van bijvoorbeeld horeca en een supermarkt straks voor een levendige plek voor zowel de bewoners als werknemers in het gebied.

“We zijn blij dat Dura Vermeer OKU Office gaat bouwen en zóveel vertrouwen in deze plek heeft dat zij er zelf naartoe verhuist”, zegt Maarten de Gruyter van Boelens de Gruyter. “In deze uitdagende tijden is een moment als de start bouw extra bijzonder. We zijn blij dat we een bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkeling van dit gebied en de stad.”

“Naast de realisatie van OKU House gaan we door met de bouw van OKU Office”, aldus Edwin de Kuiper, directievoorzitter Dura Vermeer Bouw Midden West. “Straks is het gebied rond het World Fashion Centre een bruisende plek met woningen, kantoren en groene buitenruimten. Wij zijn verheugd dat wijzelf, als ontwikkelende bouwer van Groot-Amsterdam en Utrecht, een centrale plek innemen in dit gebied.”

Nieuwe gevel
De architectuur van OKU Office kenmerkt zich door het horizontale gevelkarakter van het gebouw, een typische wederopbouw-vormentaal. Een nieuwe vliesgevel maakt het mogelijk om het oorspronkelijke gevelbeeld zo nauwkeurig mogelijk te benaderen, met een nadruk op de betonnen gevelband, kozijnverdeling en kleurstelling. Met de nieuwe gevel wordt invulling gegeven aan de toekomstbestendige, duurzame en gebruiksvriendelijke ambities van de ontwikkeling.

Architectenbureau KCAP maakte het ontwerp, de verhuurmakelaars zijn 1530 Real Estate en JLL. Adviseur installaties, brandveiligheid en BREEAM is DGMR, de constructeur is Van Rossum Raadgevende Ingenieurs.